La festa d’en «Pau»: 20 anys de la troballa

1860

El cap de setmana del 3 i 4 de desembre, els Hostalets de Pierola va celebrar La Pauíssima per commemorar l’aniversari de la troballa amb parades, exposició, escudella popular, cercavila de foc, vermut, paleorutes, tallers, conferència i festa final amb un un pastís, les espelmes i xocolatada per a tothom.

Tot va començar el desembre de 2002, en el transcurs de les obres de reparació d’un camí a prop del barranc de Can Vila, es van localitzar una vèrtebra i una costella entre el sediment remogut per les màquines. L’endemà va aparèixer una falange i, finalment, es va trobar un crani amb aspecte de primat.

Durant les campanyes del 2003 i 2004 es van aconseguir recuperar més de vuitanta restes de l’esquelet d’aquest individu i, a partir d’elles, es va descriure un nou gènere i espècie de primat. Aquest era el Pierolapithecus catalaunicus, també conegut com a «Pau».

La troballa del «Pau» va tenir repercussió mundial: l’estudi realitzat per investigadors de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) va sortir publicat a la prestigiosa revista científica Science (19 de novembre de 2004) convertint-se, l’endemà, en portada de la premsa tant nacional com d’arreu del món i situant el nom dels Hostalets de Pierola a tots els mitjans de comunicació.

L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), juntament amb les entitats, associacions i col·laboradors van preparar un seguit d’actes i accions per celebrar l’efemèride i aquest en va ser el programa.  Programa Pauíssima.pdf:

A banda de la commemoració del 20è aniversari, totes les persones interessades en venir a veure el Pau en persona i que conèixer, de primera mà, què fa tant d’especial a aquest primat, us esperem al CRIP! Recordeu, en aquest cas, fer la reserva prèvia a través d’aquest enllaç.

A continuació podeu veure l’excepcional conferència del director de l’ICP, David M. Alba, amb la història d’en Pau des del moment que es va fer la troballa, la repercussió, la importància i les conseqüències. Fotografies també clicant aquí.

Comparteix